JJI Lelystad blijft definitief open

JJILelystad-Ouders-BezoekContact-Bezoekreglement

16 okt 2019

Het voortbestaan van de justitiële jeugdinrichting van Intermetzo in Lelystad is verzekerd. De minister besloot eind juni al dat JJI Lelystad open blijft en zich kan gaan ontwikkelen tot een Landelijke Specialistische Voorziening. De Tweede Kamer bekrachtigde dat besluit op 8 oktober. Daarmee kan de uitvoering van het landelijke programma ‘Vrijheidsbeneming op maat’ starten.

Doel van het programma is om meer maatwerk te bieden in de vrijheidsbeneming van justitiële jongeren. Een verblijf zal zich nog meer toespitsen op wat de jongere écht nodig heeft op het gebied van behandeling en beveiliging.
Het besluit heeft gevolgen voor alle Justitiële Jeugdinrichtingen in Nederland. Twee JJI’s gaan verdwijnen: JJI Via Het Keerpunt sluit per 1 januari 2020 en JJI Juvaid sluit per 1 januari 2021. De andere JJI’s, waaronder JJI Lelystad, gaan zich de komende jaren omvormen tot Landelijke Specialistische Voorziening (LSV). De huidige Kleinschalige Voorziening (KV) in Amsterdam wordt doorontwikkeld en in Noord-Nederland, Zuid-Nederland, Den Haag en Rotterdam komen vier nieuwe KV’s. Zo telt Nederland in 2014 vijf Landelijke Specialistische Voorzieningen en vijf Kleinschalige Voorzieningen.

Compliment voor iedereen
Monique Kavelaars, vanuit de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor JJI Lelystad, is erg blij met het vertrouwen dat de minister in JJI Lelystad heeft uitgesproken, ook na stevige debatten in de Tweede Kamer en de recente acties van JJI’s die hun deuren moeten sluiten. “De gemaakte keuze om maatwerk centraal te stellen en ervoor te zorgen dat jongeren daarmee echt krijgen wat zij nodig hebben, is een doorbraak. De erkenning van de minister van onze JJI biedt ons de mogelijkheid om alles wat de afgelopen jaren is opgebouwd, verder te ontwikkelen. Het sluit ook perfect aan op onze strategie zoals die is vastgelegd in Focus, het herstelplan van Pluryn.”
Zonder de inzet van alle medewerkers van de JJI was dit niet gelukt, benadrukt Monique. “In onzekere tijden heeft iedereen zijn schouders eronder gezet, onder leiding van Volkert Batelaan en Sanne Hillege. Een groot compliment aan iedereen. De uitdaging is nu om het maatwerk ook waar te maken. Ik heb er alle vertrouwen in dat ons dit op een passende wijze gaat lukken!”

Eerst capaciteitsuitbreiding
Directeur Volkert Batelaan van JJI Lelystad is ook blij dat de kogel nu definitief door de kerk is. “We gaan ons ontwikkelen tot een LSV. Maar eerst moet nog worden bepaald wat het zijn van een landelijke specialistische voorziening precies inhoudt. Dat is nu namelijk nog vrij algemeen en abstract verwoord. Wij zullen als JJI Lelystad bijdragen aan het verder uitwerken en concretiseren van het ‘LSV-concept’ en ons vervolgens in die richting ontwikkelen. Ook de relatie tussen de landelijke voorzieningen en de regionale kleinschalige voorzieningen (KV’s) moet nog verder worden uitgewerkt. Kortom, er is nog genoeg werk aan de winkel. De eerste aandacht gaat nu uit naar het in goede banen leiden van de capaciteitsuitbreiding en de overdracht van de ITA (Individuele Trajectafdeling), vanuit het Keerpunt in Zuid-Limburg naar JJI Lelystad.”

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

roundicon-call

088 - 779 55 60

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-aanvragenzorg

Aanvragen zorg