Testiomonial-Quinta

“Ik kon mijn dochter geen structuur meer bieden”

Quinta en Dylilah wonen tijdelijk in het Moeder&Kindhuis

“Voor iedere kersverse moeder is het allemaal nieuw”, weet Quinta. “Maar de meesten doen het met z’n tweeën. Dan heb je een partner om op terug te vallen. Voor mij is dat helaas anders.” Net drie maanden oud is Quinta’s dochter Dylilah, als het alleenstaand moederschap haar opbreekt. “Ik kon geen structuur meer bieden aan de kleine”, vertelt ze. “Gelukkig kon ik voor hulp terecht bij het Moeder&Kindhuis van Intermetzo in Zutphen.”

Quinta kwam er tijdens haar zwangerschap al vroeg alleen voor te staan. Dit was weliswaar haar eigen keuze, maar het bleek uiteindelijk toch lastiger dan ze dacht. Ook omdat ze zelf ook met problemen kampt. “Mijn moeder is een paar jaar geleden overleden en mijn vader is invalide, dus ik kan niet makkelijk bij anderen terecht.” 

Alleen opvoeden
Doordat Quinta een uitkering krijgt, kwam ze via de gemeente waar ze woont automatisch terecht bij allerlei instanties. Toen zij daar aangaf het lastig te vinden om haar kind alleen op te voeden, kreeg zij gelijk hulp aangeboden. Eén van de opties was een tijdelijk verblijf in een Moeder&Kindhuis. “Ik was direct positief”, vertelt Quinta. “Mijn tante woonde er ook ooit en ik weet dat je er alleen maar beter uit kan komen.”

In een Moeder&Kindhuis wonen jonge (aanstaande) moeders met elkaar in een groep. Iedereen heeft er een eigen kamer. Daarnaast is er een woonkamer en keuken waar gezamenlijk geleefd kan worden. Er is altijd begeleiding aanwezig die de moeders ondersteunt in het moederschap en hulp biedt bij andere problemen. “Ik woon thuis zelfstandig, dus samenwonen op een groep was best even wennen. Het is gezellig, maar je moet ook rekening houden met de anderen. Gelukkig krijg ik hier veel rust. Al na een paar weken ging het daardoor stukken beter met Dylilah en dus ook met mij.”

Iemand die meekijkt
De begeleiding helpt Quinta bij het indelen van haar dag met Dylilah. Slaapjes, voedingsschema’s, samen spelen, overal wordt ze in bijgestaan. “Eigenlijk doe ik het allemaal zelf, maar omdat er iemand meekijkt, weet ik dat ik het ook goed doe”, vertelt Quinta. “Daardoor krijg ik het zelfvertrouwen dat ik het thuis ook allemaal zelf kan.” 

Quinta verheugt zich op het vooruitzicht om over een paar maanden samen met Dylilah terug naar huis te gaan. “Heerlijk naar mijn flatje, met mijn eigen spullen.” Dat betekent niet dat het traject van Quinta dan is afgerond. “Ook thuis krijg ik straks gelukkig begeleiding. En binnenkort gaat de kleine al naar het kinderdagverblijf, dan heb ik tijd om aan mijzelf te werken. Ik wil gaan sporten om mijn oude lijf terug te krijgen. En daarnaast ga ik ook in therapie om het overlijden van mijn moeder te verwerken, ik heb het daar nog altijd moeilijk mee.”

 

Traject voor moeder en kind:

1

Diagnose

Jonge moeders met gedrags- of psychische problemen, al dan niet in combinatie met een licht verstandelijke beperking, kunnen vaak ondersteuning gebruiken bij de opvoeding van hun kindje.
2

Plan van aanpak voor behandeling

In het Moeder&Kindhuis leren (aanstaande) moeders voor hun kindje zorgen. Samen met de begeleiding wordt een behandelplan gemaakt en een perspectief vastgesteld.
3

Aan de slag

Begeleiders in het Moeder&Kindhuis helpen de hechting tussen moeder en kind te optimaliseren. Tegelijkertijd krijgen moeders praktische tips bij de verzorging en opvoeding. Soms volgen ze therapie of starten een opleiding.
4

Terug naar huis

Na korte tijd kunnen de moeders meestal zelfstandig wonen in een appartement met ambulante begeleiding. Eventueel samen met een partner. Het liefst in combinatie met opleiding of werk.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

roundicon-call

088 - 779 55 60

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-aanvragenzorg

Aanvragen zorg